FIFA Aranylabda 2012 és ami mögötte van / FIFA Ballon d’Or 2012 and what is behind

[Please scroll down for the English version]

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a tegnapi napon tette közzé, hogy a 23 jelölt közül Lionel Messi, Cristiano Ronaldo és Andrés Iniesta maradt versenyben a 2012-es FIFA Aranylabdáért (FIFA Ballon d’Or).  A labdarúgás legnagyobb presztízsű egyéni elismerése a “France Football’s Ballon d’Or” és “FIFA World Player of the Year” korábbi címek egyesítéseként jött létre 2010-ben. A díj átadásának szabályai többé-kevésbé minden labdarúgást kedvelő előtt ismertek. Mindazonáltal mégis feltehető a kérdés: melyek a szavazás pontos eljárási szabályai, ill. mi annak jogi háttere?

A szavazási eljárás szabályai

A FIFA kapcsolódó eljárási szabályzata szerint a szavazást a FIFA és az Amaury vállalkozáscsoport bonyolítja le. Utóbbi – teljes nevén Éditions Philippe Amaury – a France Football magazin kiadója és jogtulajdonosa, mely magazin 1956-ban indította útjára a fentebb említett “France Football’s Ballon d’Or” díjat. A szabályzat 3. cikkelye szerint a szavazás alapjául a labdarúgók pályán nyújtott teljesítménye, valamint a pályán és a pályán kívül tanúsított magatartása szolgál.

A szavazásra jogosult nemzetközi zsűrit a nemzeti válogatott csapatkapitányai, szövetségi kapitányai, valamint az Amaury csoport által alkotott listán szereplő, országonként egy újságíró alkotja. Az érintettek arra a 23 játékosra szavazhatnak, akiket a FIFA Football Committee (labdarúgó bizottság) és az Amaury csoport szakértői választanak ki. A szavazás során az első helyre jelölt játékos öt, a második helyre jelölt három, a harmadik helyre jelölt pedig egy pontot kap. A szavazatok összesítése után pontegyenlőség esetén a több első helyet begyűjtött labdarúgó nyeri az aranylabdát. Ha ekkor is pontegyenlőség állna fenn, úgy a többször második helyre szavazott játékos a győztes. Amennyiben ekkor is döntetlen lenne az állás, közös győztest hirdetnek.

Egyébként – hogy az érintettek biztosan “ne felejtsék el” leadni a szavazataikat – a FIFA főtitkára minden évben körlevélben értesíti a szavazásra jogosultakat. A 2011-es szavazást megelőzően tavaly ez a körlevél került kiküldésre.

A jogi háttér

A FIFA – teljes nevén Fédération Internationale de Football Association – a svájci polgári törvénykönyv egyesületekről szóló fejezte alapján létrehozott egyesület. Az egyesületek az ún. magánautonómia keretei között céljaik elérésre szabadon szervezethetik tevékenységüket, így különböző belső, meghatározott feladatokkal megbízott szerveket, pl. ún. bizottságokat is létrehozhatnak. Az említett FIFA Football Committee (labdarúgó bizottság) a FIFA állandó bizottságainak egyike, melynek tagjait a FIFA Executive Committee (végrehajtó bizottság) nevezi ki. A labdarúgó bizottság feladata a “labdarúgással kapcsolatos ügyek” intézése, melybe az említett szavazási szabályzat szerint beletartozik a 23 aranylabdára jelölt megnevezése is.

Összességében jogilag a FIFA Aranylabda egy meghatározott állam (Svájc) joga szerint létrehozott egyesület díja, mellyel a tagszervezeteihez, az egyes nemzeti labdarúgó szövetségekhez tartozó klubcsapatok játékosainak egy adott évben nyújtott kiemelkedő egyéni teljesítményét ismeri el.

____________________________________________________________________________

FIFA announced the three man shortlist for the 2012 FIFA Ballon d’Or yesterday, as Lionel Messi, Cristiano Ronaldo and Andrés Iniesta remained in competition for collecting the accolade. In the wake of the news, this note gives insights into the voting procedures (‘rules of allocations‘) and the related legal background of the most prestigious individual award of world football.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s