Milyen egy EU sportjogi szakértői workshop? / About an EU expert workshop on sports law

[Please scroll down for the English version]

2013. június 10-én a holland T.M.C. Asser Intsituut meghívására egy EU-s szakértői workshopon vehettem részt. A workshop [“Betting-originated funding of (grassroots) sport”] célja az Európai Bizottság által kiírt sportszervezők jogaival foglalkozó tanulmány [“Study on sports organizers’ rights in the EU”] megfelelő elkészítésének elősegítése volt.  Elutazásom előtt igyekezetem alaposan tájékozódni, hogy milyen is egy ilyen esemény, hogyan folyik le és mire érdemes számítani. Visszatekintve már elmondhatom, hogy a workshop nemhogy teljesítette, hanem meg is haladta az elvárásaimat. Tehát hogyan is néz ki egy EU szakértői workshop?

Háttér

A fentebb említett EU-s tanulmány három fő területre koncentrál: a közvetítési, marketing és fogadási jogok értékesítésére, jogi hátterére és az ezekhez kapcsolódó gyakorlati tapasztalatokra a 27 tagállamban és Horvátországban. Az Európai Bizottság részére novemberre elkészülő tanulmányban kiemelt hangsúlyt kapnak a sportfogadások, így elsősorban azok jogi-szabályozási háttere, gyakorlati hatásai, az abból származó bevételek elosztása, felhasználása és a sportfogadási korrupció leküzdése.

A workshop

A Chatham House Rule szerint zajlott workshopon jelen volt a tanulmány kutatócsapata, ill. francia, német, brit és holland szakértők, így ügyvédek, jogtanácsosok, intézményi és egyéb érdek-képviseleti szövetségek képviselői, azaz összesen mintegy 20 személy. A workshop két részből állt. Az első részben a sportfogadási jog mint vagyoni értékű sui generis vagy tulajdonjogi jellegű jog elismerésének jogalkotói hátteréről és gyakorlatba való átültetésének francia és magyar tapasztalatairól volt szó. A workshop második része pedig a sportfogadásból származó bevételek sportba történő visszacsatornázásának lehetőségeit vitatta meg. A workshop mindkét ülését a chairman vezette, aki témakörök felvetésével az egyes szakértőket szólította meg, akik röviden ismertették tapasztalataikat. Az elhangzottakhoz a jelenlévők a chairman “engedélye” alapján szólhattak hozzá.

A magyar jogi szabályozás az online sportfogadási jognak, mint a versenyszervezési jog részét képező és a sportszövetségeket megillető vagyoni értékű jognak az elismerésével különlegesnek számít az EU-ban. A workshopon magyarországi szakértőként e jognak a jogalkotási hátteréről és gyakorlati hatásairól számoltam be, ill. a résztvevők részére egy rövid memorandumom is körbeküldésre került a workshopot megelőző napokban.

Fentiek mellett az esemény – hasonlóan az összes ilyen jellegű rendezvényhez – kitűnő lehetőséget kínált személyes szakmai beszélgetésekre. Így többek között lehetőségem volt szót váltani a francia LFP jogi igazgatójával, az angol Premier League európai kapcsolatokért felelős vezetőjével, a brit lóverseny-fogadási hatóság jogtanácsosával, továbbá elismert, sportjoggal foglalkozó ügyvédekkel, kutatókkal és jogi tanácsadókkal. Kifejezetten örültem, hogy személyesen is megismerhettem az EU-s tanulmány kutatócsoportjának vezetőjét, akivel a tanulmány elkészítése során már majdnem egy éve kapcsolatban állok. A workshop végül egy kellemes hangulatú vacsorával zárult, ahol a résztvevők már teljesen informális keretek között és többnyire már kevésbé szakmai dolgokról oszthatták meg tapasztalataikat, gondolataikat egymással.

Az Európai Bizottság számára készülő tanulmányról ezen a linken, míg a francia szabályozásról itt lehet olvasni. Kérés esetén szívesen rendelkezésre bocsátom a témában egy konferencián korábban tartott előadásom slide-jait, ill. – az erre lehetőséget biztosító keretek között – bővebb felvilágosítással is szolgálhatok a tanulmányról és a workshopról is (email: peter.rippel.szabo@gmail.com).

____________________________________________________________________________

As an expert I attended the EU expert workshop on “Betting-originated funding of (grassroots) sport” at the T.M.C. Asser Instituut in The Hague on 10 June 2013. Goal of the workshop was to further the better understanding of the concept “betting right” introduced in a few EU Member States. The event was organized in the framework of the “Study on sports organizers’ rights in the EU“.

The workshop was divided into two main parts: 1. the recognition of “betting right”, 2. statutory contributions from betting operators to sport. In addition to the current French system on sports betting, the audience was also keen on learning more about the Hungarian background regarding the inclusion of the betting right in the sports act and its practical implications. I addressed the key points during the workshop and also circulated a short memorandum among participants. The event was followed by a dinner which offered good opportunity to further informal discussions.

If you would like to learn more on this workshop or the recognition of betting right in Hungary please do not hesitate to contact me (email: peter.rippel.szabo@gmail.com). Please note that the workshop was held under the Chatham House Rule and most of the information is confidential.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s