Diego Costa: Brazília vs. Spanyolország / Diego Costa: Brazil vs. Spain

[Please scroll down for the English version]

Az elmúlt időszak egyik legfelkapottabb híre volt, hogy az Atlético Madrid csatára, Diego Costa meghívott kapott a spanyol válogatottba. A háttér ismerete nélkül maga a tény – figyelembe véve a játékos kitűnő formáját – különösebb hírértékkel nem bírna. Diego Costa azonban brazil, közeli spanyol felmenői nincsenek ráadásul korábban már két alkalommal játszott a brazil nemzeti csapatban is. Diego Costa esetének bemutatása után az alábbiakban azokról a szabályokról lesz szó, melyek lehetővé teszik a játékos szereplését a spanyol nemzeti tizenegyben.

Háttér

Diego Costa a brazíliai Lagartoban látta meg a napvilágot, majd 19 éves korában – egy hároméves portugáliai kitérőt követően – 2007 nyarán került az Atlético Madridhoz. Bár a fővárosiak – mielőtt tavaly nyáron megragadt a keretben – Costát sorrendben a Celta Vigonak, az Albacetenek, a Real Valladoidnak és a Rayo Vallecanonak is kölcsönadták, a csatár már folyamatosan több mint 6 éve Spanyolországban játszik. A tavalyi szezonban – különösen tavasszal – már Radamel Falcao mellett is bontogatta szárnyait, azonban a kolumbiai Monachohoz való távozása után ebben az idényben a remekelő Matracosok vezéreként ipari mennyiségben ontja a gólokat. Az időközben a spanyol állampolgárságot is megszerző Costa idén márciusban az Olaszország és Oroszország ellen barátságos meccseken csereként ráadásul már a brazil felnőttválogatottban is bemutatkozott, Felipe Scolari azonban a Konföderációs Kupára nem válogatta be a csatárt. Ezt követően Diego Costa nemrégen kinyilvánította, hogy a jövőben a brazil helyett spanyol válogatottban kíván játszani. Vicente del Bosque meg is hívta a játékost a spanyol válogatott soron következő Egyenlítői Guinea és Dél-Afrika elleni barátságos mérkőzéseire. Végül azonban Costa sérülés miatt mégsem léphet pályára ezeken a meccseken, így a spanyol válogatottban történő hivatalos bemutatkozására egyelőre várnunk kell.

“Országváltás” a FIFA szabályok szerint

A FIFA alapszabályának végrehajtásáról szóló előírások alapján (lásd a 65-66. oldalakat) főszabály szerint valamennyi játékos pályára léphet azon ország nemzeti csapatában, amelynek állampolgára, amennyiben – bizonyos kivételekkel – nem játszott korábban egy másik ország válogatottjában. Ha pedig egy játékos pályára lépett egy válogatott bármilyen hivatalos tétmérkőzésén, a jövőben csak és kizárólag az érintett válogatottban szerepelhet.

Amennyiben azonban egy labdarúgó megszerzi egy másik ország állampolgárságát vagy kettős állampolgár, úgy abban az esetben – a fentebbi főszabály mellett érvényesülő kivételszabályok szerint – pályára e léphet a másik ország válogatottjában, ha

  • korábban hivatalos tétmérkőzésen nem játszott az eredeti vagy másik állampolgársága szerinti országa válogatottjában; és
  • ő maga, vagy édesanyja vagy édesapja, vagy nagyapja vagy nagyapja az általa képviselni kívánt új ország területén született; vagy maga a játékos 18. életévét követően 5 évig folyamatosan az általa képviselni kívánt új ország területén élt.

Diego Costa a vagylagos feltételek közül az utóbbit teljesítve jogosult arra, hogy Spanyolország válogatottjában szerepeljen. Amennyiben tétmérkőzésen pályára lép a spanyol csapatban – ami legkorábban a 2014-es VB történhet meg -, ezt követően kizárólag a hispán nemzeti tizenegyet képviselheti.

Összességében elmondható, hogy Vicente del Bosque kényelmes (?) helyzetben van: Diego Costa döntése nyomán a spanyol kapitány a Diego Costa, Villa, Negeredo, Soldado, Llorente, Fernando Torres hatosból válogathatja ki a VB keretbe bekerülő középcsatárait.

_______________________________________________________________________________

Diego Costa, the Brazil-born Atletico Madrid striker, recently announced his decision to represent Spain at international level rather than his native country. His annoucement caused major upset in the football world. The above Hungarian version of this post looks into the background of the story and describes the FIFA regulations which help the Brazilian play for “La Roja”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s